Rozwój i nierówności rozwojowe - pojęcia i wzajemne zależności między zjawiskami - Markowska-Przybyła, Urszula (The Development and Its Inequalities - Concepts and Interactions between Phenomenons, 2009)
W artykule zaprezentowano przegląd definicji pojęcia rozwoju społeczno-gospodarczego oraz przypisanych mu znaczeń. Dokonano też rozróżnienia pojęć, takich jak: różnice rozwoju, nierówności rozwoju, dysproporcje rozwoju i polaryzacja rozwoju, proponując jednocześnie ich wzajemne uporządkowanie. Przedstawiono także istniejące zależności pomiędzy procesami wzrostu i rozwoju społeczno-gospodarczego a nierównościami tych procesów w dwóch wymiarach: przestrzennym i społecznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 82-94
Keywords: rozwój; nierówności rozwojowe