Ekologiczna płaszczyzna społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw - Mazurek-Łopacińska, Krystyna; Sobocińska, Magdalena (Ecological Plane of Corporate Social Responsibility, 2009)
Zrównoważony rozwój jest kategorią, którą należy rozpatrywać w kontekście uwarunkowań zwiększania konkurencyjności przedsiębiorstwa i budowania przez nic trwałej przewagi konkurencyjnej. W artykule skoncentrowano się na przedstawieniu:zrównoważonego rozwoju jako czynnika zwiększającego konkurencyjność przedsiębiorstwa,korzyści dla przedsiębiorstw wynikających z realizacji koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu,wpływu koncepcji ekologicznej odpowiedzialności przedsiębiorstw na etapy procesu kreacji wartości,uwarunkowań rozwoju ekologicznej odpowiedzialności przedsiębiorstw. Ekologizacja zarządzania przedsiębiorstwem powinna być rozpatrywana w kontekście ekologizacji konsumpcji, gdyż zachowania konsumentów stanowią podstawę strategii społecznej odpowiedzialności biznesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 95-110
Keywords: społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; zrównoważony rozwój; proces kreacji wartości; ekologizacja konsumpcji