Wykorzystanie wybranych reguł wpływu społecznego w procesie kształtowania postaw i zachowań pracowników - Binsztok, Aleksander (The Utilization of the Chosen Rules of Social Influence in the Process of the Attitudes and Behaviour Formation of Workers, 2009)
Omówiono najważniejsze zasady wywierania wpływu społecznego w nowoczesnej organizacji. Szczególną uwagę poświęcono takim regułom jak: zasada wzajemności, zasada niedostępności czy siła autorytetu. Opisano również kilka efektów psychologicznych, m.in.: "efekt aureoli", "efekt kwaśnych winogron" oraz "efekt pędu owczego". Zdefiniowano wpływy kierownicze będące technikami perswazji stosowanymi w firmach. Przedstawione zagadnienia opisano w kontekście kształtowania się relacji między pracownikami i kierownictwem a podwładnymi w rodzimych przedsiębiorstwach. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 125-134