Kształtowanie motywacji do uczestnictwa w wirtualnych sieciach wiedzy na przykładzie wspólnot działań - Bendkowski, Jacek (Creating Motivating for the Participation in Virtual Knowledge Network Based on the Studies of Activity-Centred Communities, 2009)
Scharakteryzowano obszary motywów skłaniających jednostki do współdziałania w ramach sieci wiedzy. Należą do nich: rozwój osobisty; poczucie przynależności oraz uznanie i reputacja. W kontekście tych trzech obszarów omówiono wyniki badań przeprowadzonych przez Hara w 2000 i 2001 r. oraz przez Zarbę w 2006 r. Celem tych badań było zidentyfikowanie czynników sytuacyjnych warunkujących partycypację w wirtualnych wspólnotach działań. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 292-299