Postmodernistyczne idee w zarządzaniu : ku paradygmatowi etycznemu czy od paradygmatu etycznego? - Bartkowiak, Grażyna (Post-Modern Ideas in Management : Towards or Away From the Paradigm of Ethics?, 2009)
Celem niniejszego opracowania jest analiza stosunkowo "młodych" idei obecnych w zarządzaniu, a szczególnie działań społecznie odpowiedzialnych, w kontekście możliwości rozwoju człowieka w organizacji i organizacji, którą jednak trudno byłoby analizować, abstrahując od jej członków, zatrudnionych pracowników. Opracowanie to prezentuje wybrane postmodernistyczne trendy w zarządzaniu zasobami ludzkimi, które pod pozorem troski o indywidualny rozwój pracowników stanowią przejaw wysublimowanych działań manipulacyjnych, a w istocie zmuszają pracowników do jeszcze większej efektywności i zaangażowania w pracę zawodową, kosztem rezygnacji z życia prywatnego i czasu wolnego. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 311-322