Dualna rola człowieka jako źródła kreatywności i oporu w zarządzaniu zmianami w przedsiębiorstwie - Osbert-Pociecha, Grażyna (Dual Role of Man as a Source of Creativity and Resistance in the Process of Change Management in a Company, 2009)
Na podstawie literatury scharakteryzowano dualną rolę człowieka w procesie zarządzania zmianami w przedsiębiorstwie. Człowiek, jako nieodłączny element organizacji, występuje na przemian, z jednej strony jako kreator zmiany, a z drugiej jako generator oporu wobec innej zmiany. Ważne jest, aby znaleźć odpowiednie sposoby pogodzenia tych przeciwstawnych ról.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 323-331