Wybrane aspekty pracy człowieka - Szałkowski, Adam (Selected Aspects of Human Work, 2009)
Ukazano pracę jako efekt transformacji energii. Zwrócono uwagę na technicystyczny aspekt pracy oraz na wykorzystywanie narzędzi podczas jej wykonywania. Technika i wynalazki techniczne (m.in. silnik, maszyny) zwiększają wydajności pracy człowieka. Dużą rolę w procesie technologicznym odgrywa intelekt oraz poziom wykształcenia. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 332-340