Wykorzystanie koncepcji zdrowia organizacji do ożywienia przedsiębiorczości - Bratnicki, Mariusz; Dyrbuś-Graca, Kazimiera (Utilizing the Organizational Health Theory for Energizing Corporate Entrepreneurship, 2009)
Na podstawie analizy literatury wyjaśniono ideę zdrowia organizacji oraz jej współczesne pojmowanie. Omówiono wielowymiarowe ujęcie przedsiębiorczości oraz przedstawiono teoretyczną logikę budowania konfiguracji przedsiębiorczości organizacyjnej. Głównymi elementami kreującymi konfigurację są: zdrowie organizacji i jej wymiary oraz atrybuty organizacji przedsiębiorczej. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 346-352