Wybrane kierunki zmian w gospodarce w warunkach rozwoju nowoczesnych technologii - Durlik, Ireneusz (Selected Trends of Economic Transformation in the Conditions of Technological Advancement, 2009)
Nowe technologie informatyczne i telekomunikacyjne, a także biotechnologia i technika cyfrowa wywierają coraz większy wpływ na gospodarkę i rynek pracy. Innowacje technologiczne powodują nie tylko wprowadzenie na rynek nowych produktów, ale również zmiany w relacjach kosztowych, wywołują także pojawienie się nowych potrzeb konsumenckich. Pojawia się w tych warunkach nowy przemysł określany niekiedy jako high-technology, oparty na wiedzy i nowym personelu posiadającym umiejętności posługiwania się tą technologią zarówno w procesach pracy, jak i w gospodarstwie domowym, turystyce, rekreacji. Przemysł wspierany przez technologię innowacyjną rozwija się w nowym otoczeniu globalnej i europejskiej ekonomii przy czynnym udziale kapitału intelektualnego. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 353-364