Postęp techniczno-organizacyjny a zmiany w strukturze kompetencji pracowniczych - Czekaj, Janusz; Jabłoński, Marek (Technological and Organizational Progress and Employee's Competence Change within Organization, 2009)
Niniejsze opracowanie jest próbą ukazania kierunków zmian w strukturze kompetencji pracowniczych zachodzących pod wpływem postępu techniczno-organizacyjnego, zwłaszcza zaś wyszczególnienia wyróżniających atrybutów kompetencji pracowniczych z perspektywy wybranych typów organizacji: taylorowskiej, human relations, zhumanizowanej i współczesnej, syntetyzujących postęp techniczno-organizacyjny przedsiębiorstw. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 365-373