Wzrost lesistości jako jeden z priorytetów zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich na Dolnym Śląsku : wybrane problemy - Szymańska, Joanna (The Increase in Forestation of Arable Land as One Of Priorities of Balanced Development of Rural Areas in Lower Silesia : Selected Problems, 2009)
Opracowanie prezentuje problematykę zalesienia użytków rolnych na Dolnym Śląsku po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Eksponuje cele zwiększenia zalesiania użytków rolnych. Stanowi próbę oceny zmian lesistości powiatów ziemskich woj. dolnośląskiego. Zwrócono w nim uwagę na rolę wzrostu powierzchni lasów dla społeczno-gospodarczego i ekologicznego zrównoważenia rozwoju obszarów wiejskich badanego województwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 202-218
Keywords: rozwój zrównoważony; wzrost lesistości; obszary wiejskie; woj. dolnośląskie