Analysis of Investment Rate and Efficiency in CR (1995-2006) - Valach, Josef (Analiza stopy zwrotu i efektywności inwestycji w Republice Czeskiej, 2009)
Artykuł porusza problematykę inwestycji w środki trwałe w Republice Czeskiej w latach 1995-2006 w całej gospodarce oraz w jej głównych gałęziach. Zaprezentowane zostały zmiany poziomu i charakter inwestycji w środki trwałe w badanym okresie. Inwestycje w instytucjach niefinansowych znajdujących się pod kontrolą kapitału zagranicznego są najbardziej efektywne. Zaprezentowane zostały również dynamika i poziom stopy zwrotu z inwestycji w Republice Czeskiej i porównane z odpowiednimi wskaźnikami państw wysoko rozwiniętych. W artykule autor podejmuje próbę wskazania głównych determinant niskiej efektywności inwestycji w środki trwałe w Republice Czeskiej. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 836-846