Bog i čelovek - tvorčestvo i svoboda. "Neblagočestivoe razmyšlenie" - N.A. Berdâev - Krasicki, Jan (The Divine and the Human - Creative act and Freedom. "Unreligious Deliberations" - N.A. Berdyaev, 2009)
W artykule podejmuje się problem relacji pomiędzy bogiem a człowiekiem w filozofii N.A. Bierdiajewa w kontekście dwu fundamentalnych kategorii jego myśli, tj. wolności oraz twórczości. Zagadnienie ukazuje się w szerokim kontekście ideowym myśli rosyjskiej, tradycji prawosławia, jak myśli i kultury Zachodu. Autor, wskazując na znaczenie paradoksalnej i antynomicznej myśli Bierdiajewa w rozumieniu idolatrycznych skłonności człowieka wezwanego z jednej strony do "bogoczłowieczeństwa", a z drugiej podatnego na rozmaite religijne złudzenia i alienacje, przedstawia twórcze i nowatorskie podejście rosyjskiego myśliciela do tej kwestii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 78, s. 32-47
Keywords: svoboda; tvorčestvo; otkrovenie; Bog; čelove