Etyka środowiskowa a Johna Rawlsa teoria sprawiedliwości - Płachciak, Adam (Environmental Ethics and John Rawls Theory of Justice, 2009)
Chociaż trudno byłoby zaliczać Teorię sprawiedliwości Rawlsa do książek bezpośrednio poświęconych zagadnieniom etyki środowiskowej, to jednak jest ona cennym źródłem rozważań na temat sprawiedliwego traktowania zasobów naturalnego środowiska. Jako że należą one do dóbr publicznych, to praktycznie każdy może rościć sobie jednakowe prawo do ich własności. Zgodnie z przekonaniem Rawlsa, jeśli jednak wystąpią jakiekolwiek nierówności, to mają one być tak rozłożone, że będą korzystne dla każdego - reguluje to druga zasada sprawiedliwości. Także przyszłym generacjom należy zapewnić sprawiedliwy dostęp do naturalnego środowiska, z którego korzystają obecne pokolenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 78, s. 48-58
Keywords: etyka; natulane środowisko; teoria sprawiedliwości; zasada dyferencji; sprawiedliwość międzygeneracyjna