Podstawy teoretyczne interwencjonizmu państwowego. Interwencjonizm państwowy w rolnictwie na przykładzie Unii Europejskiej - Wincewicz-Bosy, Marta (Theoretical Basis of International Interventionism. International Interventionism in Agriculture on the Example of the EU, 2009)
W artykule przedstawiono pojęcie interwencjonizmu państwowego. Zostały w nim zaprezentowane główne teorie, narzędzia i argumenty z nim związane. Szczególną rolę interwencjonizm państwowy odgrywa w rolnictwie, czego dowodem jest m. in. zaprezentowana w artykule wspólna polityka rolna UE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 50-69
Keywords: interwencjonizm; interwencjonizm państwowy; protekcjonizm; rolnictwo; interwencjonizm UE