Umacnianie się pozycji euro na świecie jako waluty międzynarodowej - Czaja, Jarosław (Strengthening the Euro Position as International Currency, 2009)
W 1999 r. do tzw. walut rezerwowych dołączyło euro, które mimo swego krótkotrwałego istnienia błyskawicznie zdobywa bardzo silną pozycję. Celem niniejszego artykułu jest pokazanie aktualnej pozycji euro, jako waluty rezerwowej, przede wszystkim w stosunku do dolara amerykańskiego. W obliczu istniejącego kryzysu światowego jest to problematyka bardzo ważna, ponieważ polityka gospodarcza Unii Europejskiej powinna poświęcać znacznie więcej uwagi problemom, które występują na świecie. Przeprowadzone analizy mają pokazać znaczne tempo umacniania się pozycji euro. Należy zwrócić też uwagę na takie kwestie, jak osłabiający się dolar amerykański, reakcje Chin na ten problem oraz dynamika zamiany USD na euro wraz z towarzyszącą jej reorganizacją rezerw walutowych różnych banków centralnych poza strefą euro i Unią Europejską.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 88-98
Keywords: euro; Unia gospodarcza i walutowa; rezerwy walutowe