Profile innowacyjności europejskich regionów - propozycja identyfikacji - Markowska, Małgorzata; Strahl, Danuta (Innovation Profiles of European Regions - Identification Proposal, 2009)
Artykuł przedstawia próbę oceny stopnia rozwoju procesów innowacyjnych typu INPUT oraz OUTPUT w europejskiej przestrzeni regionalnej oraz identyfikacji profili innowacyjności w przyjętym przekroju szczebla NUTS 2. Do badań europejskiej przestrzeni regionalnej wykorzystano cechy ilustrujące innowacyjność. Określono kryteria wyodrębnienia profili innowacyjności regionalnej. Przeprowadzona klasyfikacja europejskiej przestrzeni regionalnej szczebla NUTS 2 pozwoliła stwierdzić, że europejska przestrzeń regionalna jest wyraźnie zróżnicowana. Do grupy regionów, w których innowacyjność występuje w bardzo ograniczonym wymiarze, można zaliczyć aż 150 regionów, czyli 61,5% regionów, przy czym w 28 regionach (co stanowi 11,5% wszystkich regionów europejskich) wartości wszystkich analizowanych cech ilustrujących zarówno profil INPUT, jak i OUTPUT były niższe od mediany.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 136-149
Keywords: profile regionalnej innowacyjności; klasyfikacja pozycyjna