Współczesne uwarunkowania budowy regionu opartego na wiedzy z uwzględnieniem doświadczeń regionu Saksonii - Klamut, Mirosława; Lisińska, Katarzyna (Modern Circumstances of Creating Knowledge-Based Region Including the Experiences Gathered in Saxony, 2009)
Artykuł zwraca uwagę na znaczenie kapitału wiedzy dla podnoszenia rozwoju regionu oraz wzrostu konkurencyjności jego gospodarki na rynkach międzynarodowych. Treść dotyczy kilku ważnych dla rozwoju regionu zagadnień: identyfikacji barier, które regiony muszą pokonać, budując gospodarkę opartą na wiedzy; wykreowania nowej roli uniwersytetów jako instytucji przyśpieszających rozwój regionów, poszukiwania nowych źródeł finansowania badań naukowych, tworzenia warunków do powstania klasy kreatywnej pobudzającej wzrost gospodarczy w regionach. W opracowaniu wykorzystano przykład regionu Saksonii, który z sukcesem w ostatnich dziesięciu latach buduje gospodarkę opartą na wiedzy. Po zjednoczeniu Niemiec region ten cechował znaczny dystans rozwojowy względem rozwiniętych gospodarek zachodnioeuropejskich, który miały ograniczyć działania pomocowe, w tym saksońskiej polityki technologicznej, podejmowane w okresie ostatnich 19 lat. Współfinansowano je ze środków szczebli: kraju związkowego, federacji i UE. Co istotne, wyniki tych działań oceniane są pozytywnie i wskazują, że w znacznym stopniu przyczyniły się one do rozwoju regionalnego systemu innowacji w Saksonii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 150-172
Keywords: region oparty na wiedzy; system innowacyjny; rozwój regionalny; regionale strategie innowacji