Kryzys w Wielkiej Brytanii a perspektywa wypełnienia kryteriów z Maastricht - Kowalska, Magdalena Maria (The UK in Crisis: Prospects of Meeting the Maastricht Criteria, 2009)
Wielka Brytania, na mocy traktatowej klauzuli opt-out, nie jest zobowiązana do wejścia do strefy euro, jednak może to zrobić, jeżeli rząd i parlament zdecydują się na ten krok. Z formalnego punktu widzenia, do wejścia do strefy euro upoważnia spełnienie kryteriów z Maastricht. Artykuł ma na celu weryfikację stopnia ich spełnienia oraz odpowiedź na pytanie, jaki wpływ na tę kwestię miał kryzys lat 2008-2009. Jeżeli ocena zbieżności nominalnej gospodarki brytyjskiej i strefy euro byłaby dokonana na koniec 2007 r., Wielka Brytania nie spełniłaby kryteriów stabilności cen oraz - ze względów formalnych - stabilności kursu. Sytuacja zmieniła się znacznie pod wpływem kryzysu i decyzji o stabilizowaniu koniunktury, a powrót do wartości zbliżonych do referencyjnych w średnim okresie - szczególnie w sferze finansów publicznych - nie będzie możliwy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 99-113
Keywords: Wielka Brytania; strefa euro; kryteria zbieżności; kryteria z Maastricht; UGW; kryzys