Odmienności systemów zarządzania zasobami ludzkimi małych i średnich przedsiębiorstw - Nogalski, Bogdan; Wójcik-Karpacz, Anna; Karpacz, Jarosław (Some Dissimilarities of Human Relation Systems in Small and Medium Enterprises, 2009)
Dokonane przez autorów rozpoznanie dotyczy sposobu zarządzania zasobami ludzkimi w małych i średnich przedsiębiorstwach, koncentrując się na jednym z możliwych podejść do strategicznej roli zasobów ludzkich. W związku z tym jako podstawę prowadzonej diagnozy przyjęto założenie, że organizacja, poruszając się na drodze rozwoju, ewoluuje od form mniej skomplikowanych do coraz bardziej założonych. W tym kontekście oczekuje się, że opracowanie wzbogaci istniejącą wiedzę o prawidłowościach rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw, a szczególnie o procesie zarządzania zasobami ludzkimi tych organizacji. Podstawą przeprowadzenia analizy są wyniki prowadzonych przez zespół studiów i badań nad funkcjonowaniem tej wielkości organizacji w regionie świętokrzyskim w latach 2001-2007. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 434-445