Ekonomiczne skutki wykorzystania surowców wtórnych - Walenciak, Dorota (Economic Results of Utilization of Secondary Materials, 2009)
W pracy przedstawiono przedsięwzięcia zmierzające do minimalizacji powstawania i gromadzenia odpadów w środowisku. Wykorzystanie odpadów jako surowców wtórnych zapewnia różnego rodzaju efekty gospodarcze: rozszerzenia bazy surowcowej gospodarki narodowej, obniżenie kapitałochłonności i energochłonności w pozyskiwaniu i przetwarzaniu surowców, zmniejszenie zużycia surowców i materiałów oraz kosztów produkcji, m.in. w wyniku wyeliminowania skutków zanieczyszczenia odpadami środowiska naturalnego. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 847-853