Rola rad nadzorczych w ograniczaniu kosztów transakcyjnych - Rudolf, Stanisław (The Role of Supervisory Board in Transaction Costs Reduction, 2009)
W opracowaniu podjęto próbę określenia wpływu rad nadzorczych na wysokość kosztów transakcyjnych w spółkach. W rozważaniach teoretycznych rola rady nadzorczej w redukowaniu tych kosztów jest najczęściej pomijana, ponieważ nie stanowi ona przedmiotu rozważań w teorii agencji. Nie jest bowiem rada ani agentem (za takich uważa się menedżerów), ani pryncypałem (taką rolę pełnią akcjonariusze). W praktyce jednak, szczególnie przy dużym rozproszeniu kapitału akcyjnego, wpływ akcjonariuszy na działalność spółki jest bardzo ograniczony. W tej sytuacji inaczej należy spojrzeć na radę nadzorczą i na jej wpływ na poprawę efektywności spółki. W opracowaniu staramy się pokazać możliwości rady nadzorczej w redukowaniu kosztów transakcyjnych. Możliwości takie są znaczne, chociaż zależą od wielu czynników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 289-301
Keywords: koszty transakcyjne; rady nadzorcze; kontrakty niekompletne; oportunizm menedżerów