Wybrane problemy ewolucyjnej teorii firmy w polskim piśmiennictwie ekonomicznym - Boehlke, Jerzy (Some Aspects of Evolutionary Theory of the Firm in Polish Economic Thought, 2009)
Artykuł prezentuje metodologiczne podstawy i podstawowe osiągnięcia ekonomii ewolucyjnej w zakresie ekonomicznej teorii firmy. Dokonany wstępny przegląd piśmiennictwa w tym zakresie wskazuje na niewielkie zainteresowanie środowiska polskich ekonomistów ewolucyjnym podejściem do badań nad przedsiębiorstwom. Jak się wydaje, jedną z podstawowych przyczyn tego stanu rzeczy jest brak debaty nad filozoficznymi i metodologicznymi podstawami ewolucjonizmu w naukach społecznych we współczesnej polskiej myśli ekonomicznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 311-328
Keywords: ewolucjonizm biologiczny; ewolucjonizm społeczny; metodologia; teoria firm; polska myśl ekonomiczna