Grupy interesu i nacisku w ochronie środowiska przyrodniczego - Rumianowska, Irena (Interest Groups and Pressure Groups in Protection of the Naturalatural Environment, 2009)
Opracowanie przedstawia przesłanki, cele i sposoby działań określonych grup interesu i nacisku w ochronie środowiska przyrodniczego. Grupy podejmujące wspólne działania to grupy, dla których korzystanie z zasobów środowiska przyrodniczego jest warunkiem prowadzenia działalności gospodarczej oraz czynnikiem decydującym o efektywności ekonomicznej (branżowe grupy producentów, grupy biznesowe, organizacje przedsiębiorców upatrujące indywidualnych korzyści z określonych regulacji), oraz formalne i nieformalne grupy społeczne, których celem jest wysoka jakość i ochrona środowiska przyrodniczego. Działania mogą być ukierunkowane na wywieranie społecznej presji lub mogą mieć formę bezpośredniego nacisku na władze i decydentów w celu uzyskania określonego dobra wspólnego w ochronie i kształtowaniu środowiska przyrodniczego (regulacji ekologicznych).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 366-377
Keywords: grupy interesu i nacisku; ochrona środowiska przyrodniczego; grupy nieekologiczne i ekologiczne; regulacje ekologiczne