Asymptotyka prawdopodobieństwa ruiny dla procesów ryzyka uwzględniających inwestycje i reasekurację - Dyda, Magdalena (Asymptotics of Ruin Probability for Risk Processes under Investment and Reinsurance StrategieR, 2008)
Prawdopodobieństwo ruiny jest jednym z głównych problemów związanych z teorią ryzyka. Wzory analityczne są znane tylko w kilku szczególnych przypadkach. Dlatego w celu oszacowania tego prawdopodobieństwa stosuje się różnego typu symulacje komputerowe, aproksymacje oraz asymptotyki. Zaprezentowano asymptotykę prawdopodobieństwa ruiny w kilku różnych modelach. Zanalizowano wpływ inwestycji i reasekuracji na prawdopodobieństwa ruiny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 56-68