Metody heurystyczne w prognozowaniu rozwoju rynku ubezpieczeń w Polsce - Garczarczyk, Józef; Olejnik, Iwona (Heuristic Methods in Forecasting the Development of the Insurance Market in Poland, 2008)
Projektowanie finansowych systemów ubezpieczeniowych i zarządzanie nimi umożliwiają nie tylko matematyczne i statystyczne idee oraz metody ilościowe, ale także metody o charakterze jakościowym. W przypadku rynków znajdujących się w początkowej fazie rozwoju, a do takich z całą pewnością zaliczyć można w Polsce rynek usług ubezpieczeniowych, funduszy emerytalnych czy też inwestycyjnych, szczególnie przydatne w prognozowaniu są jakościowe metody heurystyczne, w tym metoda delficka. Celem opracowania będzie identyfikacja możliwości zastosowania metody delfickiej w prognozowaniu rozwoju rynku ubezpieczeń. Zaprezentowane zostaną metodyka i procedura badań w kolejnych etapach badania delfickiego. Ponadto na podstawie badań empirycznych przedstawione zostaną prognozy rozwoju tego rynku w Polsce. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 69-80