Aproksymacja zagregowanej wielkości szkód w zależnym indywidualnym modelu ryzyka - Nikodem, Anna (Approximation of the Aggregate Claim Distribution in the Individual Risk Model with Dependent Risks, 2008)
W klasycznym indywidualnym modelu ryzyka zakłada się, że wpłaty generowane z portfela polis ubezpieczeniowych są niezależne. Jest to jednak silne założenie w przypadku, gdy w skład tego portfela wchodzą polisy wykupione przez małżeństwa. Zależność spowodowana jest chociażby tym, że mąż i żona są narażeni na to samo ryzyko. Rozważmy zatem portfel jednorocznych polis na życie z wypłatą na koniec roku w wysokości 1. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 162-171