Metody ilościowe w badaniu wpływu wybranych determinant na zapotrzebowanie Funduszu Rezerwy Demograficznej - Obidziński, Piotr (Quantity Methods in Analysis of Impact of Selected Factors on Demographic Reserve Fund's Demand, 2008)
Celami niniejszej pracy są analiza i diagnoza wpływu wybranych czynników demograficznych, społeczno-ekonomicznych i polityczno-prawnych na zapotrzebowanie Funduszu Rezerwy Demograficznej (FRD). Przedstawiony zostanie wybrany scenariusz prognozy oraz dokonana zostanie analiza wrażliwości zapotrzebowania FRD na zmiany opisanych czynników. W pracy przyjęto długi horyzont czasowy prognozy (lata 2007-2050) jako naturalny horyzont projekcji demograficznych. Zastosowano wybrane modele i metody prognozowania charakterystyczne dla przyjętych zjawisk. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 172-183