Wielowymiarowy model teorii zaufania z zastosowaniem do ubezpieczeń grupowych na życie - Otto, Wojciech (Multidimensional Credibility with Application to the Group Life Insurance, 2008)
Artykuł poświęcony jest prezentacji podstaw wielowymiarowej teorii zaufania (credibility theory) w języku, którym zazwyczaj posługują się ekonometrycy. (…) W artykule przykładowym obiektem modelowania jest ubezpieczenie grupowe na życie, które w warunkach polskich stanowi chyba najwdzięczniejsze pole zastosowań wielowymiarowej teorii zaufania. Oryginalne w niniejszym artykule są te problemy i rozwiązania, które ze szczególnych założeń przyjętych w związku z tym właśnie zastosowaniem. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 184-205