Lepsze życie poprzez spójność społeczną - Ostasiewicz, Walenty (Better Life Through Social Cohesion, 2009)
Pojęcie spójności społecznej rozpatrzone z perspektywy filozoficznej jest konfrontowane z jego użyciem praktycznym w warunkach gospodarki wolnorynkowej. Pojęcie przyjaźni społecznej, wprowadzone przez Arystotelesa i stanowiące podstawę spójności społecznej, jest porównane z podejściem nazywanym nowym filistynizmem, polegającym na stosowaniu jednostek monetarnych do wyrażania wszystkich istotnych aspektów ludzkiego życia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 73, s. 105-110