Problemy oceny i pomiaru jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym - Biolik, Józef (Some Problems of Evaluation and Measurement in the Area of Academic Education and its Quality, 2009)
Problematyka dotycząca jakości kształcenia jest kluczowym elementem funkcjonowania szkół wyższych. Badanie jakości kształcenia szkolnictwa wyższego w Polsce jest dopiero w fazie rozwoju. Podnoszenie poziomu kształcenia studentów przynosi korzyści w postaci dobrze przygotowanych absolwentów na konkurencyjnym rynku pracy. W komunikacie porusza się problemy definiowania jakości kształcenia oraz determinanty zapewnienia jakości kształcenia, europejskie standardy dotyczące wewnętrznego i zewnętrznego systemu zapewnienia jakości, rolę Państwowej Komisji Akredytacyjnej i środowiskowych komisji akredytacyjnych. Próbą oceny jakości kształcenia w szkołach wyższych są studenckie oceny jakości kształcenia oraz rankingi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 73, s. 124-134