Ocena przeciętnej długości życia w dobrym zdrowiu psychicznym na przykładzie Polski - Ucieklak-Jeż, Paulina (Assessment of Life Expectancy in Good Mental Health on the Example of Poland, 2009)
W artykule przedstawiono wybrane metody badania stanu zdrowia psychicznego, a w szczególności kwestionariusz (General Health Questionnaire - GHQ-12) od 1997 r. uznawany za najlepszy kwestionariusz służący do pomiaru zdrowia psychicznego w krajach europejskich. Celem pracy jest ocena poziomu zaburzeń umysłowych Polaków na podstawie badania „Stanu zdrowia ludności w Polsce” przeprowadzonego przez Główny Urząd Statystyczny w 2004 r. Do tej oceny wykorzystano wskaźnik średniej długości życia w dobrym zdrowiu psychicznym (Life Expectancy in Good Mental Health -MHLE). Wskaźnik charakteryzujący przeciętne dalsze życie w dobrym zdrowiu psychicznym dla Polski skonstruowany został na bazie miernika przeciętnego dalszego trwania życia z wykorzystaniem metody Sullivana. Uzasadnieniem podjęcia pracy była potrzeba określenia wskaźnika (MHLE) do oceny zarówno globalnego stanu zdrowia mieszkańców Polski, jak i jakości życia Polaków.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 73, s. 145-160