Atrakcyjność pracy w turystyce jako determinanta potencjału konkurencyjnego przedsiębiorstw turystycznych - Bednarska, Marlena; Olszewski, Marcin (Attractiveness of a career in tourism as a determinant of the competitive potential of tourist enterprises, 2011)
W warunkach rosnącej konkurencji na rynku turystycznym podmioty działające w tej branży zmuszone są do poszukiwania skutecznych metod i narzędzi zwiększających ich zdolność do rywalizacji z innymi podmiotami. Przyczyny osiągania przewagi konkurencyjnej znajdują się wewnątrz przedsiębiorstwa i określane są jako potencjał konkurowania. Usługowy charakter działalności w turystyce i łatwość kopiowania przewag opartych na materialnych elementach produktu powodują, że jednym z najważniejszych elementów tego potencjału są ludzie. Możliwości pozyskania odpowiedniego kapitału ludzkiego zależą od atrakcyjności firmy jako pracodawcy. Celem artykułu jest analiza postrzegania turystycznego rynku pracy przez studentów. Prezentację wyników badań poprzedza przedstawienie modelu konkurowania przedsiębiorstwa, ze szczególnym uwzględnieniem potencjału konkurencyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 30-40
Keywords: atrakcyjność pracy; potencjał konkurencyjny; przedsiębiorstwo turystyczne; studenci