Jurapark w Krasiejowie jako przykład inwestycji turystycznej realizowanej zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju - Graczykowska, Bogusława; Woś, Barbara (“Jura Park” in Krasiejów as an example of tourist investment realized according to sustainable development rules, 2011)
Celem artykułu jest prezentacja inwestycji turystycznej zgodnej z zasadami zrównoważonego rozwoju. JuraPark w Krasiejowie to kompleks obiektów utworzonych na bazie stanowiska wykopaliskowego. W ocenie omawianej inwestycji niezwykle istotny jest aspekt współpracy pomiędzy samorządem, przedstawicielami społeczności lokalnej oraz prywatnym inwestorem. Dla potrzeb opracowania na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych w 2010 r., dokonano weryfikacji analizy SWOT wykonanej w 2007 r., odnosząc się szczególnie do zmian zagospodarowania turystycznego rejonu wykopalisk oraz wpływu inwestycji na rozwój turystyczny regionu. Przeprowadzone badania wykazały, że utworzenie JuraParku zintensyfikowało ruch turystyczny w regionie, wpłynęło na rozwój bazy noclegowej, gastronomicznej i usługowej, przyniosło także dodatkowe wpływy do budżetu gminy, motywując do poprawy infrastruktury komunalnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 64-76
Keywords: zrównoważony rozwój; zagospodarowanie turystyczne; JuraPark