Zmiana nazwy przedsiębiorstwa uzdrowiskowego na przykładzie centrum zdrowia i relaksu „Verano” w Kołobrzegu - Sawińska, Agnieszka; Woźniak, Ryszard (The rebranding of the SPA tourism enterprise on the example of „Verano” Health and Wellness Centre in Kołobrzeg, 2011)
Ważnym elementem marki w przypadku przedsiębiorstw świadczących usługi jest ich nazwa, która nie tylko stanowi podstawę tożsamości marki, ale i wpływa na wizerunek przedsiębiorstwa i jego produktu. Coraz więcej przedsiębiorstw funkcjonujących na rynku turystyki uzdrowiskowej decyduje się na zmianę wizerunku przez zmianę nazwy, czyli tzw. rebranding. Celem artykułu jest przedstawienie wybranych aspektów dotyczących zarządzania marką, a zwłaszcza zmiany nazwy w przedsiębiorstwie uzdrowiskowym „Węgiel Brunatny” (obecnie Centrum Zdrowia i Relaksu „Verano”). W części pierwszej artykułu przedstawiono zagadnienia teoretyczne dotyczące nazwy marki. W części drugiej scharakteryzowano badane przedsiębiorstwo i opisano proces zmiany jego nazwy. W części trzeciej przestawiono wyniki badań ankietowych odzwierciedlające m.in. ocenę nowej nazwy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 135-146
Keywords: marka; zmiana nazwy przedsiębiorstwa; przedsiębiorstwo uzdrowiskowe