Zasady funkcjonowania przedsiębiorstw na kubańskim rynku turystycznym - Sławska-Lokś, Danuta (Operating principles of enterprises on the Cuban tourism market, 2011)
Jednym z najatrakcyjniejszych krajów pod względem możliwości turystycznych jest Kuba. Od 50 lat kraj ten znajduje się pod reżimem komunistycznym, co doprowadziło do ruiny gospodarczej wyspy. Powszechny niedostatek we wszystkich dziedzinach funkcjonowania kraju powoduje, że zaniedbania w sektorze turystyki są bardzo duże. Warunkiem koniecznym dla poprawy konkurencyjności wyspy jest rozwój odpowiedniej infrastruktury turystycznej. Celem artykułu jest przedstawienie zasad funkcjonowania przedsiębiorstw turystycznych na Kubie. W artykule ukazano, że dla znacznego zwiększenia inwestycji konieczne jest pozyskanie kapitałów zagranicznych, a do tego niezbędne jest zniesienie barier ograniczających możliwości inwestowania na wyspie. Korzystne zmiany może przynieść też stworzenie warunków do podejmowania przez Kubańczyków prywatnej działalności gospodarczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 147-155
Keywords: przedsiębiorstwo turystyczne; inwestycje; podejmowanie działalności gospodarczej