Zagospodarowanie turystyczne determinantem konkurencyjności obszarów recepcji turystycznej - Molenda, Marcin (Tourist infrastructure as the main determinant of tourist regions’ competitiveness, 2011)
W artykule zostanie zaprezentowane zagospodarowanie turystyczne obszarów recepcji turystycznej – powiatów przygranicznych województwa warmińsko-mazurskiego (elbląskiego, braniewskiego, bartoszyckiego, kętrzyńskiego, węgorzewskiego oraz gołdapskiego). W pierwszej części wyjaśniono pojęcie oraz przedstawiono elementy zagospodarowania turystycznego. Następnie dokonano krótkiej charakterystyki badanych powiatów. W końcowej części przedstawiono analizę zagospodarowania turystycznego ww. obszaru – scharakteryzowano bazę noclegową, gastronomiczną oraz towarzyszącą.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 291-300
Keywords: zagospodarowanie turystyczne; infrastruktura turystyczna; konkurencyjność