Determinanty i bariery przewagi konkurencyjnej obszarów przyrodniczo cennych na przykładzie mikroregionu Puszcza Białowieska - Panfiluk, Eugenia (Determinants and barriers of competitive advantage of the environmentally valuable regions of the Białowieża Forest, 2011)
Istniejące międzynarodowe badania związane z osiąganiem pozycji konkurencyjnej obszaru recepcji turystycznej dowodzą, iż czynniki decydujące o osiąganiu pozycji konkurencyjnej regionu turystycznego różnią się w zależności od czasu rozwoju obszaru turystycznego i posiadanych walorów. Istotnym elementem osiągania przewagi konkurencyjnej jest możliwość kreowania różnorodnych, wysokiej jakości ofert turystycznych. Zależą one m.in. od przewagi komparatywnej regionów. W artykule omówiono kategorię konkurencyjności regionów turystycznych. Badawczą stroną artykułu jest identyfikacja determinant przewagi konkurencyjnej oraz wskazanie barier utrudniających rozwój obszarów przyrodniczo cennych województwa podlaskiego na przykładzie mikroregionu Puszcza Białowieska
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 313-328
Keywords: konkurencyjność; czynniki konkurencyjności; bariery rozwoju turystyki; walory turystyczne; infrastruktura turystyczna