Innowacyjność produktowa biur podróży - Szymańska, Elżbieta (Innovativeness in the creation of new products by travel agents, 2011)
W przedsiębiorstwach turystycznych można wyróżnić cztery rodzaje innowacji: produktowe, procesowe, technologiczne i organizacyjne. Na temat innowacji w zakresie produktu i technologii przedsiębiorstw produkcyjnych można znaleźć wiele informacji w literaturze przedmiotu, natomiast niewiele jest publikacji na temat badań nad powstawaniem innowacji produktowych w przedsiębiorstwach turystycznych. Celem niniejszego artykułu jest określenie poziomu innowacyjności biur podróży w zakresie wprowadzania nowych produktów oraz ustalenie głównych czynników nań wpływających. Aby zrealizować postawione cele, przeprowadzono badania biur podróży w Polsce z wykorzystaniem metody ankietowej. Uzyskane wyniki mogą stanowić podstawę do dalszych wnikliwych badań w zakresie innowacyjności biur podróży oraz mogą być przydatne w prowadzeniu działalności gospodarczej w przedmiotowym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 340-350
Keywords: innowacja produktowa; przedsiębiorstwo turystyczne; biuro podróży