Atrakcyjność polskich regionów dla inwestycji w turystykę - Zarębski, Patrycjusz (Attractiveness of Polish regions for the investment in tourism, 2011)
Głównym celem niniejszej publikacji była ocena atrakcyjności inwestycyjnej gmin w Polsce dla inwestycji związanych z usługami turystycznymi. Podjęto próbę hierarchizacji gmin i regionów w Polsce pod względem zarówno potencjalnej, jak i rzeczywistej atrakcyjności dla inwestora. Dodatkowo przeprowadzono analizę przestrzennego zróżnicowania wskaźnika potencjalnej atrakcyjności w nawiązaniu do głównych regionów turystycznych w Polsce oraz różnych rodzajów turystyki. Do oceny atrakcyjności inwestycyjnej wykorzystano model wskaźnikowy oraz metodę korelacyjno-wagową, która umożliwiła wyznaczenie syntetycznego wskaźnika PAI oraz RAI. Przeprowadzone badania wskazały, iż potencjalnie atrakcyjne dla inwestorów mogą być głównie województwa: śląskie, zachodniopomorskie, dolnośląskie oraz pomorskie, ze względu zaś na rzeczywistą atrakcyjność województwa mazowieckie oraz warmińsko-mazurskie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 351-361
Keywords: atrakcyjność inwestycyjna; region turystyczny; metoda korelacyjno-wagowa