Instytucje jako uwarunkowania współpracy w regionie turystycznym – ujęcie z perspektywy nowej ekonomii instytucjonalnej - Czernek, Katarzyna (Institutions as conditions of cooperation in tourist region – New Institutional Economics perspective, 2011)
Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, dlaczego współpraca na rzecz rozwoju turystyki w polskich regionach turystycznych jest wysoce utrudniona. Służyć ma temu teoria Nowej Ekonomii Instytucjonalnej, zgodnie z którą efektywny rozwój społeczno- gospodarczy wymaga dopasowania do siebie dwóch grup instytucji – tzw. instytucji formalnych i nieformalnych. W artykule postawiono tezę, iż do wprowadzonych w Polsce w ramach transformacji ustrojowej instytucji formalnych, sprzyjających kooperacji (np. gospodarka rynkowa, demokracja), nie zdążyły się jeszcze dopasować głęboko zakorzenione w społeczeństwie, trudne do zmienienia instytucje nieformalne (np. kapitał społeczny, zaufanie), wynikające przede wszystkim z ludzkich modeli myślowych. Dopóki nie zmieni się sposób myślenia ludzi, rozwój współpracy będzie nadmiernie utrudniony i kosztowny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 400-411
Keywords: współpraca; uwarunkowania współpracy; instytucje; nowa ekonomia instytucjonalna; region turystyczny