Wspieranie przedsiębiorczości w województwie śląskim poprzez promowanie rozwoju klastrów - Dziembała, Małgorzata (Support of entrepreneurship in Silesian Voivodeship by promoting the development of clusters, 2011)
Województwo śląskie wyróżnia się na tle innych regionów Polski wysokim poziomem rozwoju gospodarczego, jednakże jego potencjał w zakresie przedsiębiorczości wymaga poprawy. Wspieranie rozwoju klastrów może się przyczynić do podniesienia konkurencyjności zlokalizowanych tam przedsiębiorstw, w tym małych i średnich. W województwie śląskim klastry funkcjonują w wielu dziedzinach, w tym także w obszarze turystyki. Wspieranie rozwoju klastrów jest integralnym elementem polityki wdrażanej na poziomie narodowym, jak również w regionach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 421-436
Keywords: region turystyczny; przedsiębiorczość; konkurencja w turystyce; klastry