Innowacyjny klaster zdrowie i turystyka Elementem współpracy na rzecz rozwoju Turystyki uzdrowiskowej w województwie Świętokrzyskim - Gonda-Soroczyńska, Eleonora (Innovative cluster “Health and Tourism” as an element in cooperation for the benefit of the development of SPA tourism in Świętokrzyskie Voivodeship, 2011)
W opracowaniu omówiono innowacyjny klaster Zdrowie i Turystyka „Uzdrowiska – Perły Polski Wschodniej”, stanowiący element współpracy na rzecz rozwoju turystyki uzdrowiskowej w województwach świętokrzyskim i podkarpackim. Klaster turystyczny jako oryginalna koncepcja zintegrowanego zarządzania obszarem stanowi przestrzenną koncentrację przedsiębiorstw, instytucji i organizacji, wzajemnie powiązanych rozbudowaną siecią relacji opartych na wspólnej trajektorii rozwoju (np. technologicznej, wspólnych rynkach docelowych itd.), jednocześnie konkurujących i kooperujących w pewnych aspektach działania. Klastry w Polsce to również ważny element polityki regionalnej, ponadregionalnej, skuteczny instrument wspierania rozwoju obszaru, umożliwiający trwałe podniesienie konkurencyjności i innowacyjności lokalnej gospodarki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 437-446
Keywords: klaster; turystyka uzdrowiskowa; współpraca; innowacyjność; zintegrowane zarządzanie obszarem