Możliwości wykorzystania funduszy unijnych na rozwój turystyki w polsce (2007-2013) w kontekście współpracy samorządów z branżowymi organizacjami pozarządowymi - Janicka, Joanna (The possibility of using EU funds for tourism development in Poland (2007-2013) in the context of cooperation of local governments with NGO-s industry, 2011)
Artykuł omawia bieżące wykorzystanie środków UE w ramach programów operacyjnych dotyczących Polski w okresie programowania 2007-2013, w tym problematykę dofinansowania inicjatyw w dziedzinie turystyki. Jedne z większych możliwości wspierania inicjatyw turystycznych mają programy: RPO Lubelskiego, SPO Rozwój Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – główne źródło finansowania rolnictwa i obszarów wiejskich. Artykuł odnosi się głównie do woj. lubelskiego, jest próbą ukazania tematyki na tle ogólnopolskim. Jego celem jest prezentacja absorpcji środków UE przy wykorzystaniu branżowych NGO-ów (regionalne i lokalne organizacje turystyczne) w kontekście współpracy z samorządami. Artykuł opiera się na dokumentach programowych oraz źródłach, takich jak: ARiMR w Lublinie, ODR (województwo lubelskie), Lubelska ROT, Związek Stowarzyszeń Agroturystycznych na Lubelszczyźnie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 447-459
Keywords: środki UE 2007-2013; turystyka; samorząd; organizacje pozarządowe; przedsiębiorczość