Efekty współpracy miast i gmin Na rzecz rozwoju turystyki W projekcie „Pierścień Zatoki Gdańskiej” - Komorowski, Antoni F.; Pietkiewicz, Iwona (The details of co-operation of cities and municipalities in the field of development of tourism in the project of ”ring of gulf of Gdańsk”, 2011)
W opracowaniu zaprezentowano szczegóły współpracy miast i gmin rejonu Zatoki gdańskiej przy realizacji projektu „pierścień zatoki gdańskiej”. Celem niniejszego Opracowania jest przedstawienie problemów, jakie pojawiły się przy realizacji projektu oraz Zaprezentowanie niektórych opinii specjalistów na temat projektu, a także efektów wykorzystania Jego elementów w praktyce. Ambitny projekt z udziałem środków unijnych zakładał Powstanie nowej bazy turystycznej, której efekty funkcjonowania miały znacząco wpłynąć Na rozwój instytucji w nim zaangażowanych. Oceniano, iż w wyniku realizacji inwestycji Powstanie wiele nowych przedsiębiorstw i znaczna liczba nowych miejsc pracy. W samym Projekcie założono również budowę trasy rowerowej łączącej miasta i gminy półwyspu helskiego Oraz nowe inwestycje hydrotechniczne w rejonie portów i samej zatoki gdańskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 472-480
Keywords: region; współpraca w turystyce; inwestycje turystyczne