Partnerstwo muzeów i organizatorów turystyki na rynku krakowskim (w świetle wyników badań) - Niemczyk, Agata (Partnership of museums and tourism organizers on Cracow market square (on the basis of conducted research), 2011)
Celem artykułu jest pokazanie istoty i działań z zakresu partnerstwa między muzeami a organizatorami turystyki na rynku krakowskim. Obok rozważań teoretycznych na temat partnerstwa, zaprezentowane zostały wyniki badań własnych zrealizowanych na zlecenie Biura Marketingu Turystycznego Urzędu Miasta Krakowa w ramach projektu Produkt muzealny w wybranych miastach świata – promocja szlaków muzeów w Europie. Ukazują one opinię krakowskich muzeów i organizatorów turystyki (organizatorów turystyki biznesowej i touroperatorów) co do współpracy między nimi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 481-492
Keywords: partnerstwo; rodzaje partnerstwa; muzea; organizatorzy turystyki biznesowej; touroperatorzy