Lokalna grupa działania „partnerstwo izerskie” jako przykład współpracy międzysektorowej na rzecz rozwoju turystyki w regionie - Przeorek-Smyka, Renata (”The Izery Partnership” Local Action Group as an example of intersectional cooperation for the development of tourism in the region, 2011)
Artykuł przedstawia inicjatywy prowadzone przez Lokalną Grupę Działania „Partnerstwo Izerskie” na rzecz rozwoju turystyki na Pogórzu Izerskim. Omawia krótko historię oraz wskazuje na cele zawarte w Lokalnej Strategii Działania opracowanej przez omawiane międzysektorowe partnerstwo, a wpływające na rozwój turystyki w regionie. Opracowanie uzupełnia prezentacja wprowadzonej w Polsce w latach 2004-2006 Inicjatywy Wspólnotowej Leader+, dzięki której pojawiła się realna możliwość zinstytucjonalizowania współpracy podmiotów z różnych sfer gospodarki na rzecz rozwoju obszarów wiejskich i małych miasteczek. Autorka wskazuje zakres i etapy wdrażania wspomnianej inicjatywy, jak również przybliża program Leader, będący jej kontynuacją w kolejnym okresie programowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 494-503
Keywords: region; turystyka; współpraca; lokalne grupy działania