Możliwości współpracy podmiotów gospodarki turystycznej w percepcji właścicieli przedsiębiorstw turystycznych działających w Karpaczu - Rapacz, Andrzej; Gryszel, Piotr; Jaremen, Daria E. (Cooperation opportunities for tourism economy entities in the perception of tourism enterprises owners based on the example of Karpacz, 2011)
Wysoki poziom konkurencji na rynku turystycznym oraz kompleksowy charakter regionalnego produktu turystycznego to główne przesłanki twierdzenia, iż jednym z istotnych czynników sukcesu rynkowego w turystyce jest współpraca podmiotów gospodarki turystycznej. Celem artykułu jest charakterystyka współpracy między podmiotami gospodarki turystycznej działającymi w Karpaczu i ocena możliwości jej wzmacniania. Wybór Karpacza jako miejsca badań podyktowany był potencjałem gospodarczym tej miejscowości oraz jej dynamicznym rozwojem w ostatnim czasie. W artykule opisano możliwe formy współpracy podmiotów gospodarki turystycznej. Wnioski zawarte w podsumowaniu wynikają z przeprowadzonych przez autorów badań ankietowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 504-514
Keywords: turystyka; region; konkurencja; współpraca w turystyce