Wykorzystanie wskaźników intensywności ruchu turystycznego do delimitacji powiatów województwa zachodniopomorskiego - Bąk, Iwona (Use of intensity indicators of tourism to the delimitation of West Pomeranian Voivodeship, 2011)
Celem artykułu jest wyodrębnienie jednorodnych grup powiatów ze względu na natężenie intensywności ruchu turystycznego w województwie zachodniopomorskim. Warunkiem przeprowadzenia delimitacji jest znajomość dwóch elementów procesu ekonometrycznego diagnozowania: prawidłowości zaobserwowanej i prawidłowości normatywnej (normy). Prawidłowością zaobserwowaną będzie empiryczny rozkład mierników intensywności ruchu turystycznego w powiatach. Prawidłowość normatywna zostanie wyznaczona w zależności od kształtu i parametrów rozkładu poszczególnych mierników w badanej zbiorowości. Na tej podstawie dokonana zostanie dyskryminacja powiatów na cztery grupy z punktu widzenia przyjętych kryteriów. Badanie dotyczyć będzie lat: 2000 i 2009.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 565-575
Keywords: ekonometryczne diagnozowanie; wskaźniki; ruch turystyczny; grupy typologiczne