Stan edukacji w Polsce w stosunku do potrzeb gospodarki turystycznej - Borne-Januła, Hanna; Banasik, Włodzimierz (Polish education state in view of the needs of tourism industry, 2011)
Niniejszy artykuł charakteryzuje stan edukacji w Polsce dla potrzeb gospodarki turystycznej 2010 r. w odniesieniu do roku 2007. Pokazuje, jak kształtuje się liczebność i rozmieszczenie terytorialne szkół ponadgimnazjalnych i wyższych według ich: podmiotowości (szkoły publiczne i niepubliczne), trybu nauczania (stacjonarny, niestacjonarny, wieczorowy), poziomów kształcenia w odniesieniu do wyższych uczelni (I i II stopień, jednolite studia magisterskie, oferta studiów podyplomowych), typu kształcenia w odniesieniu do szkół ponadgimnazjalnych (technika, szkoły policealne, zasadnicze szkoły zawodowe), nauczanych zawodów (w szkołach ponadgimnazjalnych) i oferty języków obcych. Pokazano liczbę absolwentów szkół ponadgimnazialnych i uczelni o kierunku „turystyka i rekreacja”.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 576-587
Keywords: edukacja turystyczna w Polsce; szkoły ponadgimnazjalne kształcące kadry dla turystyki; wyższe uczelnie o kierunku "turystyka i rekreacja"; absolwenci szkół ponadgimnazjalnych; absolwecki uczelni wyższych